Komore ekonomske regije

u slivu rijeke Save

Ekonomska regija u slivu rijeke Save - ERUSRS

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ekonomska regija u slivu rijeke Save-ERUSRS je projekt zasnovan na Protokolu o regionalnoj saradnji 17 privrednih - gospodarskih komora s područja sliva rijeke Save iz Srbije, BiH-Republike Srpske, Hrvatske i Slovenije, koji je potpisan 26. aprila 2007. godine na konstituirajućem međukomorskom sastanku u Šapcu (Srbija), uz učešće predstavnika ambasada, Evropske unije i Međunarodne komisije za sliv rijeke Save.

Pokretač toga projekta čije je izvorište u Okvirnom sporazumu za sliv rijeke Save, potpisanom 2002. godine između četiri savske države, bila je Regionalna privredna komora Valjevo, a njezinu inicijativu prihvatile su sve komore, uz ocjenu da takav oblik ekonomskog povezivanja može pridonijeti bržem privrednom napretku cijele regije. Naglasak je stavljen na održivi razvoj, uz korištenje prirodnih resursa rijeke Save, ali i očuvanje zdrave životne okoline.

Privredni profil savske regije

  • Regija rijeke Save u okviru četiri države (Srbija, BiH, Hrvatska i Slovenija) obuhvata 940 kilometara riječnog toka i priobalja;
  • Tržište broji oko 6,9 miliona stanovnika i oko 140.000  preduzeća;
  • Godišnje ovom rijekom prođe oko milion plovila

Protokol o regionalnoj saradnji na projektu ERUSRS

  • Projekat ERUSRS obuhvata 17 Privrednih komora s područja sliva reke Save iz četiri države.
  • Protokol o saradnji prvobitno je potpisalo 12 privrednih komora iz Hrvatske, Srbije i BiH, uz neformalnu podršku i komora iz Slovenije.
  • Godine 2008. svojim potpisom pridružila im se Območna zbornica Posavje Krško, a 2009. godine i Območna zbornica Ljubljana.

Danas je službeno 14 potpisnica Protokola o regionalnoj saradnji na projektu ERUSRS, uz podršku i ostale tri slovenske komore i otvoren poziv za priključenje.