Komore ekonomske regije

u slivu rijeke Save
 • Slajd 01
  Slajd 01

  Tekst koji ukratko pojašnjava slajd

 • Slajd 02
  Slajd 02

  Tekst koji ukratko pojašnjava slajd

 • Slajd 03
  Slajd 03

  Tekst koji ukratko pojašnjava slajd

 • Slajd 04
  Slajd 04

  Tekst koji ukratko pojašnjava slajd

 • Slajd 05
  Slajd 05

  Tekst koji ukratko pojašnjava slajd

 • Slajd 06
  Slajd 06

  Tekst koji ukratko pojašnjava slajd

 • Slajd 07
  Slajd 07

  Tekst koji ukratko pojašnjava slajd

Regionalno povezivanje privrednika – put do drugih tržišta

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U organizaciji Područne privredne komore Banja Luka 21.04.2015. godine održan je Forum predsjednika 17 privrednih komora koje čine Ekonomsku regiju u slivu rijeke Save.

Ciljevi i aktivnosti u okviru ERUSRS usmjerene su na regionalno povezivanje privrednika (Slovenija, Htvatska, Bosna i hercegovina i Srbija) kroz zajedničko učešće u promociji regije i njenih potencijala za poslovno povezivanje i razvoj turizma uz rijeku Savu, saradnji na drugim projektima i institucijama koje imaju za cilj omogućiti plovnost rijeke Save i korištenje Save kao transportnog puta za prevoz roba i razvoj ekonomije.

Konkretno na Forumu predjednika bilo je više riječi o toku izrade web sajta ERSRS koji bi omogućio da aktivnosti i mogućnosti budu vidljive široj zainteresovanoj javnosti. Razgovaralo se i o uslovima zajedničkog nastupa privrednika iz regije na trećim tržištima i u tom smislu mogućnostima javnih nabavki na projektima Evropske banke za osnovu i razvoj - EBRD, o čemu je govorio Veljko Sikirica, viši savjetnik u EBRD iz Londona. Predstavljane su i aktivnosti Savske komisije između dvije sjednice, koja se bavi projektovanjem i koordinacijom umjerenoom na omogućavanje plovnosti rijeke Save, uređenjem i ujednačavanjem propisa koji će garantovati sigurnost plovidbe i drugim promotivnim aktivnostima iz oblasti turizma.

Regionalno povezivanje je koncept koji ima podršku Evropske unije i projekti zasnovani na povezivanju regija, a ne država, EU finansira iz svojih fondova. Veoma je dragocjeno iskustvo Slovenije i Hrvatske koje su članice u Evropskoj Uniji za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu koje su na putu pridruživanja. Ekonomska regija u slivu rijeke Save obuhvata veliki broj preduzeća i predstavlja tržište koje ima svoje mogućnosti i perspektivu. Ipak, jedan od ciljeva  je i u ekonomskom udruživanju privrednika ERUSRS i zajedničkom nastupu na trećim tržištima jer je zaključeno da izvoz nema alternativu za preduzeća iz regija. Privredne komore regija nastoje biti pokretač ovakvih udruživanja privrednika udruživanja kroz aktivnosti Odbora izvoznika ERUSRS i kao rezultat očekuju primjere dobre prakse u budućem periodu.

Najčitaniji članci