Odštampajte ovu stranicu

Uspješno povezivanje Ekonomske regije u slivu rijeke Save

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Održana je sjednica Foruma predsjednika privrednih komora iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine projekta “Ekonomske regije u slivu rijeke Save”, kojom je Područna privredna komora Banja Luka završila dvogodišnje predsjedavanje.

Na sjednici je usvojen izvještaj o radu i promovisan sajt www.erusrs.net , koji je će značajno doprinijeti boljoj informisanosti privrednika regija i javnosti o aktivnostima ove asocijacije privrednih komora. Razmjena iskustava i praksi, te usklađivanje zakonskih rješenja koja će omogućiti lakše poslovanje i povezivanje privrede u okviru Ekonomske regije u slivu Rijeke Save jedan je od prioritetnih zadataka u narednom periodu. Uloga privrednih komora je ključna u tome, zaključeno je na sjednici.

Tokom predsjedavanja Područne privredne komore Banjaluka Forumom predsjednika privrednih komora projekta "Ekonomska regija u slivu rijeke Save" urađeno je mnogo na povezivanju ove regije, a jedan od rezultata je i izvoz proizvoda Fabrike duvana Banjaluka na hrvatsko tržište, izjavio je predsjednik ove komore Goran Račić. Račić je naveo da je omogućeno da privrednici iz Republike Srpske ostvare dobre kontakte sa tržnim centrima u Srbiji, s obzirom da je malo domaćih proizvoda na tržištu Srbije.  

"Urađen je atlas plovnosti rijeke Save, zatim veb-sajt koji povezuje svih 17 privrednih komora koje učestvuju u ovom projektu, imali smo dva zajednička nastupa na poljoprivrednim sajmovima međunarodnog karaktera, a radi se i na izradi nekoliko publikacija čiji je cilj promocija privrednih aktivnosti", rekao je Račić novinarima u Banjaluci. (Izvor: SRNA)

Savjetnik za bezbjednost plovidbe u Međunarodnoj komisiji za sliv rijeke Save Goran Šukalo rekao je da je osnovan i Savski savjet koji uključuje ne samo privredne komore, nego i energetske, naučne, proizvođačke i druge sektore koji mogu biti od pomoći u realizaciji svih inicijativa u regiji sliva Save. (Izvor : SRNA).

Na današnjoj sjednici Foruma predsjednika privrednih komora projekta "Ekonomska regija u slivu rijeke Save" predsjedavanje je preuzela Privredna komora Beograda.