Komore ekonomske regije

u slivu rijeke Save

Nautičko - turistički vodič

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

nauticki

Vodič je specijalizovana i jedinstvena publikacija na više jezika, prilagođena kako turistima amaterima u nautici koji žele da se upoznaju sa ljepotama ove rijeke, tako i profesionalcima koji umiju da čitaju i koriste nautičke karte i žele da se upuste u ozbiljnu plovidbu.

Sava

rijeka koja nas spaja

Stari narodi su Savu smatrali dijelom rječnog toka Dunava. Tek su Stari Grci, izučavajući geografski prostor Balkana, shvatili da je Sava zasebna rijeka, razdvojili Savu od Dunava i povjerili joj mitsku ulogu da bogu Zevsu (Dunavu) naliva nektar i hrani ga ambrozijom, da bi bio besmrtan i natprirodan. Prema jednom tumačenju legende o zlatnom runu, prvi Argonauti drevne Evrope, Jason i posada broda Argo, Dunavom su, preko Save i njenih pritoka, dospjeli u Jadransko more.

Rimljani su Savu nazvali Savus, a Dunav – Danubius, pa se pod tim nazivima ove rijeke sreću na prvim kartama Balkana. Poznato nam je još iz udžbenika za geografiju da rijeka Sava nastaje od dvaju manjih rijeka – Save Dolinke i Save Bohinjke. Sava je duga oko 950 kilometara, a površina njenog sliva iznosi 95.720 kvadratnih kilometara. Od izvora do Ljubljane, Sava protiče kroz Kranjsku i Ljubljansku kotlinu, te u ovom dijelu rječnog toka ima karakteristike brze planinske rijeke. Zatim se, na putu do Zagreba, pad naglo smanjuje i Sava postaje ravničarska rijeka. Kod Brežica Sava ulazi u Panonsku niziju, čijim južnim obodom teče do ušća u Dunav. Sava je druga po dužini pritoka Dunava, duža od nje je Tisa, ali je Sava najbogatija vodom.

Mnoge generacije učile su da je Sava naša najduža rijeka, što je ona svakako i bila za vrijeme stare Jugoslavije. Danas, međutim, Sava protiče kroz čak četiri države: Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, povezujući tri glavna grada – Ljubljanu, Beograd i Zagreb, kao i niz manjih gradova u ove četiri države – Kranj, Radeče, Krško, Brežice, Sisak, Gradišku, Slavonski Brod, Brod, Šamac, Županju, Brčko, Sremsku Mitrovicu i Šabac. Duž obale Save smješteno je na stotine sela i nekoliko desetina varošica – svako od njih ima svoje draži, a Sava je idealna vodena veza između njih.

Savom kroz Sloveniju

slo

Savom kroz Hrvatsku

hrv

Savom kroz BiH

bih

Savom kroz Srbiju

srb