Komore ekonomske regije

u slivu rijeke Save

XV Forum predsjednika

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

22. novembar 2013

Pod predsedavanjem GZS Zbornice osrednje savske regije, u Ljubljani je održana XV sednica Foruma ERUSRS privrednih komora, koju je otvorila i vodila gospođa Marta Turk, predsednica GZS ZOR. U radu Ljubljanske sednice  učestvovali su predstavnici svih 17 privrednih komora iz četiri države duž reke Save, kao i predstavnici Savske komisije. Tokom Foruma razgovaralo se o temama relevantnim za razvoj prostora savskog basena: stanje privrede, potencijali i dalje unapređivanje međusobne saradnje. Direktorka GZS OZ Zasavje, Staša Baloh Plahutnik predstavila je Zasavsku regiju i GZS OZ Zasavje ukazavši na značajne promene kroz koje ova slovenačka regija prolazi.

Zasavje, nekada razvijeno industrijsko-rudarsko područje Slovenije (i bivše SFRJ) sa poznatim centrima: Zagorje, Trbovlje i Hrastnik u zadnjih desetak godina polako menja svoju orijentaciju sa teške industrije ka drugim oblicima privređivanja i ka uslužnim delatnostima kao prioritetima.

Gospođa Marta Turk, predsednica GZS ZOR Ljubljana podnela je Izveštaj o aktivnostima u okviru predsedavanja GZS ZOR Ljubljana (2012-2013.) Konstatovano je da je tokom predsedavanja GZS ZOR Ljubljana vrlo uspeštno realizovan veći broj aktivnosti konzorcijuma ERUSRS: konferencije i sednice, razmenjivane su delegacije privrednika između svih država (B2B i posete sajmovima) izdata je publikacija  “IZZIVI 2012”, započete su aktivnosti vezane za izradu Priručnika za inovativna preduzeća i dr.

U skladu sa Protokolom,  predsedavanje forumom ERUSRS je preneto iz Ljubljane u Banja Luku, tako da će u naredne dve godine ovim Forumom predsedavati PKRS Područna privrena komora Banja Luka. Gospodin Goran Račić, predsednik PKRS PPK Banja Luka zahvalio se na poverenju i sa zadovoljstvom prihvatio da ova komora u narednom periodu predsedava Forumom ERUSRS. Takođe, g. Račić je prisutnima predstavio aktuelni privredni ambijent Republike Srpske, posebno ukazavši na potencijale područja delovanja PKRS PPK Banja Luka: energetika, sektor metalske i elektro industrije, poljoprivreda i turizam.

U skladu sa dosadašnjom praksom, tokom ove sednice označene su okosnice i date preporuke za naredne aktivnosti ERUSRS Foruma, sa otvorenim prostorom za pokretanje novih inicijativa svih komora članica ERUSRS foruma.