Komore ekonomske regije

u slivu rijeke Save

XVI Forum predsjednika

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

18. mart 2014

U Banja Luci je 18. marta 2014. godine održana XVI sednica Foruma predsednika  privrednih komora “Ekonomske regije u slivu reke Save” – komorske asocijacije koja već sedmu godinu uspešno povezuje privredu savske regije. Sastanku su prisustvovali predstavnici 17 privrednih komora ERUSRS sa područja sliva reke Save (iz sve četiri države).

Organizator skupa bila je  PKRS Područna privredna komora Banja Luka, koja u 2014/2015. godini predsedava  ovom regionalnom komorskom asocijacijom, a Privrednu komoru Beograda, kao jednu od srpskih komora članica, predstavljali su Zoran Milošević, predsednik skupštne Privredne komore Beograda i Vera Tošić, Sekretar Centra za razvoj i transfer tehnologija i ekologiju. Sednicu je otvorio i vodio predsednik  PKRS PPK Banja Luka, gospodin Goran Račić.

Uz osvrt na dosadašnji rad ERUSRS-a, raspravljalo se i o aktivnostima u narednom periodu, među kojima su: izrada zajedničkog ERUSRS web portala koji bi uz osnovne podatke o komorama članicama obuhvatio i niz korisnih informacija namenjenih privrednicima savske regije.  Prihvaćena je  inicijativa predsedavajuće PKRS PPK Banja Luka o izradi zajedničke publikacije ERUSRS-a pod nazivom „Poveži me“, kao poslovnog vodiča namenjenog  izvozno orijentisanim kompanijama savske regije. Takođe, bilo je reči i o osnivanju Odbora izvoznika ERUSRS-a, uz angažman privrednih komora  u organizaciji B2B susreta, zajedničkog nastupa na trećim tržištima, okruglih stolova i drugih oblika saradnje kompanija članova ovog Odbora. Jedna od zajedničkih aktivnosti  će biti i predstavljanje ERUSRS-a kao regionalnog projekta na međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Bijeljini (septembar 2014.). Takođe, odlučeno je da se u cilju efektnije realizacije planiranih aktivnosti ovog regionalnog komorskog udruženja rotirajuće predsedavanje produži na dve godine.

U okviru ovog skupa predstavljene su i aktivnosti Međunarodne komisije za sliv reke Save, koja je od samog početka pružila podršku radu ERUSRS-a. Takođe,  predstavljeni su i ekonomski pokazatelji Republike Srpske: BDP (procena 2013) +1,8%, rast industrijske prozvodnje +4,1%, broj zaposlenih 238.640, stopa rasta zaposlenih (2013/2012) +0,2%, pad nezaposlenosti (2013/2012) –1,3% , stopa rasta izvoza +9%, stopa deficita –7,1%, pokrivenost uvoza izvozom 56,9%.

U spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srpske sa savskom regijom, najveći obim razmene se ostvaruje sa Republikom Srbijom (601,77 miliona evra), zatim sledi Hrvatska (261,68 miliona evra) pa Slovenija (217,15 miliona evra).  Kada je reč o stranim direktnim investicijama u BiH, u prvom polugodištu 2013. godine iz Srbije je investirano 6,6 miliona evra, iz Slovenije 7,7 miliona evra, a iz  Hrvatske  8,2 miliona evra.