Komore ekonomske regije

u slivu rijeke Save

XVIII Forum predsjednika

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

21. april 2015.

U Banja Luci je 21. aprila 2015. godine održana XVIII sednica Foruma predsednika  privrednih komora “Ekonomske regije u slivu reke Save” (ERUSRS) – komorske asocijacije koja već devet godina uspešno povezuje privredu savske regije. Sastanku su prisustvovali predstavnici 17 privrednih komora ERUSRS sa područja sliva reke Save (iz sve četiri države), kao i predstavnici Savske komisije.

Organizator skupa bila je  PKRS Područna privredna komora Banja Luka, koja tokom 2014/2015. godine predsedava ovom regionalnom komorskom asocijacijom, a Privrednu komoru Beograda, kao jednu od srpskih komora članica, predstavljali su Zoran Milošević, predsednik skupštne Privredne komore Beograda i Vera Tošić. Sednicu je otvorio i vodio predsednik  PKRS PPK Banja Luka, gospodin Goran Račić. On je posebno istakao razvojni značaj ove komorske asocijacije koji je linija povezivanja i osnov za stvaranje  novih mogućnosti za savsku regiju u pogledu jačanja spoljnotrgovinske razmene, razvoja poljoprivrede, rečnog saobraćaja i  turizma.

Imajući u vidu da je na prethodnom Forumu rešeno pitanje vizuelne identifikacije ERUSRS-a  (tok reke Save pod sloganom "Sava sama spaja" ), tokom ovog Foruma  razmatrane su aktivnosti komora članova vezano za zajedničku web-stranicu, koja bi bila koristan servis privrednicima savske regije i imala bi informativno promotivnu ulogu. Takođe,  razmatrano je i idejno rešenje promotivno-informativne publikacije “Poveži me” koja je koncipirana u formi vodiča za izvoznike savske regije. Sve planirane aktivnosti će se, prema međukomorskom dogovoru, realizovati od strane oformljenih radnih grupa ERUSRS privrednih komora. Tokom dnevnog reda ove sednice predstavljene su i informacije o aktivnostima Savske komisije koja od početka osnivanja ERUSRS-a pruža podršku ovom projektu, a izvestilac je bio Goran Šukalo, savetnik za sigurnost Savske Komisije. Takođe, prisutni predstavnici ERUSRS komora imali su priliku da se informišu o javnim nabavkama, pravilima i tenderima Evropske banke za obnovu i razvoj, o čemu je govorio Veljko Sikirica, savetnik EBRD-a iz Londona.